Halı Yıkama da Toz Alma İşlemi
Evinizde ve işyerinizde elektrik süpürgeleriyle yapılan temizlik yüzeyseldir. Bu işlem halıların dibindeki tozları, kumları ve halı akarlarının temizlenmesinde yetersiz kalır. Bunun sonucunda halı akarlarının üremesine elverişli ortam sağlanmış olur ve bir takım alerjik rahatsızlıklara yol açabilir. Bu durum sıklıkla görülmektedir.
Yıkama Ve Leke Çıkartma İşlemleri
Yıkanacak halılar önce gruplandırılır. Elyaf ve Renk hassasiyeti olan halılara renk sabitleyici çözeltisi tatbik edilir. Daha sonra yıkama işlemine geçilir. Yıkama safhasında tam otomatik makineler kullanılır. Yıkama makinesinde halı band üzerine yerleştirilir.
Halı yıkamanın en önemli safhalarından biri durulamadır. Durulaması iyi yapılmadan kurutulmuş halı tozları kendine çekerek daha çabuk kirlenecek ve yapış yapış olacaktır. İyi durulanmamış halıda keçeleşme meydana gelir.
Ultraviyole dezenfeksiyon devamında yapılmakta olan durulama işleminde halı konveyör bant üzerinde yavaşca ilerlerken dört ayrı yatay fırça grubundan geçmektedir.
Santrifüj edilerek ıslaklığı alınmış nemli halıların kurutulması kurutma odasında yapılmaktadır. Halılar,leke ve iz bırakmayacak paslanmaz malzemeden yapılmış boru askılara alınarak,doğalgaz klimalarından içeriye otuz ile elli derece aralığında sıcak hava basılmakta;ısınmayla birlikte açığa çıkan nem tahliye edilmektedir. Isının yüksek olduğu mevsimlerde doğal ısıdan da yararlanılmakta; bu amaçla, kaplı teraslarda,halılar doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmadan havalandırılarak kurutulmaktadır. Kuruyan halılar, son kontrolleri yapıldıktan sonra; vakumlama işleminden geçirilip parfümlenerek ambalajlanmaktadır.